top of page
  • Obrázek autoraterapiecalmea

Kvíz "jak silné úzkosti prožívám"

Vítejte v kvízu pro lidi s úzkostí! Tento kvíz by Vám měl pomoci zjistit, jak silnou úzkost prožíváte. Skládá se z 10 otázek, na které odpovídejte ano/ne. Pokuste se odpovědět co nejupřímněji, aby byl výsledek co nejpřesnější.

  1. Cítíte se nervózní nebo podráždění?

  2. Míváte pocit, že se Vám točí hlava, máte závratě?

  3. Míváte potíže s usínáním nebo se vám zdávají noční můry?

  4. Bojíte se situací, které jste dříve bez problémů zvládli?

  5. Cítíte se často napjatí nebo s napětím ve svalech?

  6. Míváte záchvaty paniky, kdy se Vám třeba zrychlí srdeční tep, dech, více se potíte atd.?

  7. Máte pocit, že Vás lidé pozorují, koukají na Vás nebo Vás hodnotí?

  8. Míváte pocit, že se nemůžete soustředit a máte problémy s pamětí?

  9. Míváte pocit, že se nemůžete uvolnit a užít si zábavu?

  10. Cítíte se často bezmocní nebo zoufalí?


Výsledek není diagnostikou, ale pouze orientační hodnotou. Pokud máte pocit, že Vás úzkost ovlivňuje, obraťte se na odbornou pomoc.

Pokud jste odpověděli "ano" na 1-2 otázky: Vaše úzkost je pravděpodobně malá. Můžete se snažit řešit stresové situace pomocí relaxačních technik a zdravého životního stylu.

Pokud jste odpověděli "ano" na 3-5 otázek: Trpíte mírnou úzkostí. Můžete se snažit řešit stresové situace pomocí relaxačních technik a změny životního stylu, rovněž je důležitý klidnější denní režim. Odpočívejte. Zvažte také konzultaci s odborníkem.

Pokud jste odpověděli "ano" na 6-8 otázek: Máte středně silnou úzkost. Obraťte se na odborníka, sami to jen těžko zvládnete.

Pokud jste odpověděli "ano" na 9-10 otázek: Máte vysokou úroveň úzkosti. Je důležité vyhledat odbornou pomoc. Může být vhodné navštívit terapeuta a nebo psychiatra, kteří Vám nabídnou možnosti léčby.


Opakuji, že toto vyhodnocení není diagnostikou a nemělo by nahradit konzultaci s odborníkem. Pokud si myslíte, že Vás úzkost ovlivňuje, můžete se obrátit třeba na nás.



bottom of page