top of page
  • Obrázek autoraterapiecalmea

Jak poznat dobrého terapeuta




Po covidu se s terapeuty roztrhl pytel. Jak si tedy vybrat toho, který vám opravdu pomůže? Nejdříve udělejte rešerši zaměřenou na následující indicie:




Místo - Terapeut má být na dosah. Pravděpodobně k němu budete nějaký čas docházet a tak je fajn, mít ho po ruce. Ušetříte čas a eliminujete “Ach jo, zase terapie, takovou dálku, půl dne v háji…”. Rovněž si prohlédněte prostory, pokud budou jejich fotky k dispozici. Musíte se tam cítit komfortně. Zjistěte si, kde je nejbližší zastávka MHD nebo jaké jsou možnosti parkování. Nechcete půl hodiny jezdit dokola a čekat až někdo vyprarkuje, nebo jít 20 minut do kopce a pak se při terapii 10 minut vysýchávat. Jsou to zdánlivě maličkosti, ale chtějte pro sebe luxus. Službu si platíte, tak jakýpak kompromis.

Terapeut - Zvažte, zda se vám bude lépe mluvit se ženou nebo mužem. Koukněte na fotku a vyzkoumejte, zda cítíte sympatie. Rozhodující může být i věk, který naznačuje míru zkušeností a praxe. U závislostních poruch může velmi dobře fungovat i relativně mladý terapeut. Adiktologie (léčba závislosti) je mladý obor. Své studenty vede velmi prakticky. Jejich vzdělávání se zaměřuje na léčbu závislosti a zahrnuje obory jako jsou psychoterapie, psychiatrie, vývojové psychologie, psychopatologie, farmakologie… Tím, že je obor mladý, pracuje s čerstvými výzkumy a používá nejmodernější nástroje. To zaručuje erudovanost i mladším terapeutům. U úzkostných poruch záleží na osobnosti a dovednostech terapeuta. Můžete narazit na někoho, kdo je v oboru 20 let a i přesto mu chybí empatie a sociální inteligence. V ten moment jdou zkušenosti do pozadí. V párové terapii bych volila staršího terapeuta, který má něco odžito. Můžete se podívat, co který terapeut vystudoval, jaké výcviky a kurzy má, ale to vám bohužel úspěch nezaručí.

Recenze - najděte a přečtěte, co se o něm píše. To je hodně důležité. Když narazíte na samou chválu, máte vybráno.

Cena - Běžně se pohybuje mezi 800,- až 2500,- za hodinu sezení. Já bych volila střed (1000,- až 1800,-). Nižší cena terapie může naznačovat, že je terapeut začátečník, nemá dostatek klientů a tedy i zkušeností. Vysoká cena může naznačovat, že cílovou skupinou terapeuta jsou VIP klienti, kterým nabízí kvalitní služby, vynikající kávu a krásné prostory v centru města. Kvalitní služby ale stejně tak může nabídnout terapeut v okrajové části města za nižší sazbu s instantní kávou. Je jen na vás, co upřednostníte. Pokud u vás cena nerozhoduje, v luxusu se možná budete cítit lépe.

První kontakt - Pokud terapeuta poptáte, měl by reagovat rychle. Je to záruka jeho spolehlivosti, pracovitosti a preciznosti. Kultura jeho odpovědi také leccos napoví. Už na počátku byste měli cítit pochopení a zároveň řád. “Je mi líto, že vám není dobře. Přijďte co nejdříve, promluvíme o tom. Důležité je začít věci řešit. Nabízím vám sezení pozítří v deset na adrese Novákových 18. Cena je 1300,-. Konzultace trvá 50 minut. Po jednom sezení se vám uleví, ale budete jich potřebovat 10 až 15, abyste byl zcela fit.” Je v tom empatie, pochopení, zároveň jasné informace o tom, co máte dělat, kolik to bude stát a jaký je výhled.

První sezení - Jednoduše musíte odejít s pocitem úlevy a naděje, že vám bude zase dobře. Zároveň s jasným plánem toho, jak bude terapie probíhat, co bude její součástí, s pokyny a úkoly do dalšího sezení. Terapie neprobíhá jen v terapeutově, ale i mimo ní. Na terapeuta máte mít kontakt, měl by vám nabídnou, že můžete kdykoliv zavolat nebo napsat. Zkrátka musíte mít pocit, že je tu pro vás a že mu na vás záleží. Pokud tento pocit nemáte, hledejte dál.


Dovednosti - Terapeut nemá jen sedět a poslouchat, musí to celé řídit, být čitelný, srozumitelný, mít plán a strukturu. Musí mít holistický přístup, tzn. součástí duševního zdraví je i tělo, kterým je potřeba se zabývat, denní režim, který je třeba nastavit… Nevěřím v to, že terapeut nemá radit, jak uvádí někteří odborníci. Rady zkušeného terapeuta jsou důležité. Ví, co říká. Má na to diplom, zkušenosti. Psychoterapie není povídaní, je to věda založená na faktech a pravidlech.





bottom of page